Pitkä kuuma kesä

Juha Sutinen: Pitkä kuuma kesä

Kaikki toivomme aurinkoista ja lämmintä kesää, toki sadettakin saa tulla, mutta sataisi sitten öisin.

Auringon ihanuudesta huolimatta on paisteessa haittapuolensa. Hallien isot katot lämpenevät nopeasti ja lämpö siirtyy hallin sisään. Ulkona työskennellessä taas olisi mukava ottaa suojavaatteet pois kuumuuden takia ja antaa auringon hieman värjätä ihoa.

Työtiloissa kohonnut lämpö vaikuttaa ihmiseen monin eri tavoin. Kehonlämpö nousee, aineenvaihdunta vilkastuu, sydän rasittuu. Sydämen rasittuminen johtuu kehon automaatiosta: keho pyrkii viilentämään itseään vilkastamalla ihon verenkiertoa. Samasta syystä lihasten verenkierto heikkenee ja ihmisen toimintakyky laskee.

Aineenvaihdunnan kiihtyminen taas aiheuttaa kehossa nestehukkaa. Ihminen voi hikoilla jopa litran tunnissa. Se johtaa suolatasapainon ja nestetasapainon järkkymiseen, jos emme muista juoda riittävästi korvatakseen hikoilun.

Mitä muuta terveysvaikutuksia kohonneessa lämpötilassa on? Runsas hikoilu ärsyttää ihoa ja voi altistaa ihosairauksille. Hormonitoiminta muuttuu kuumassa, mikä voi aiheuttaa turvotusta alaraajoissa. Kehon suolatasapainon muuttuminen aiheuttaa kramppeja ja kouristuksia. Ulkona työskennellessä iho altistuu uv-säteilylle ja palovammoille.

Miten sitten voi vähentää riskejä lämpimässä työskennellessä? Ihmisen elimistö tottuu lämpötilan muutoksiin, mutta se vie noin viikon aikaa. Siksi lämpimässä ja kuumassa työskennellessä on syytä juoda runsaasti. Nautittavan nesteen on hyvä sisältää suoloja ja energiaa, lyhytaikaisissa altistuksissa riittää vesi.

Lainsäädännössä ei ole suoraan raja-arvoja työskentelylämpötiloille. Työnantajan on työturvallisuuslain mukaan selvitettävä, onko työskentelyssä sellaista vaaraa, joka aiheuttaa haittaa työntekijän terveydelle. Se tapahtuu vaarojen selvityksen arvioinnin perusteella.

Suosituksia työskentelylämpötiloille:

Työn raskaus

Lämmön tuotto

Lämpötilasuositus

Ilman liike

kevyt istumatyö

alle 150 W

21–25 °C

alle 0,1 m/s

muu kevyt työ

150–300 W

19–23 °C

alle 0,1 m/s

keskiraskas työ

300–400 W

17–21 °C

alle 0,5 m/s

raskas työ

400–W

12–17 °C

alle 0,7 m/s

Jos työpaikan ilman lämpötila teknisistä toimista huolimatta helteen vuoksi ylittää 28 °C, työnantajan on rajoitettava sitä aikaa, jonka työntekijät työskentelevät tällaisessa työilmassa. Yhden työskentelyjakson pituus saa olla enintään 50 minuuttia tunnissa, jos työntekijä tekee pakkotahtista kevyttä tai keskiraskasta työtä ja lämpötila on 29–33 °C.

Jos lämpötila on tällaisessa työssä yli 33 °C, pisin työskentelyjakso saa olla enintään 45 minuuttia tunnissa. Näissä tilanteissa työntekijän olisi siis voitava tehdä työtä 10–15 minuuttia tuntia kohden viileämmässä työtilassa.


Juha Sutinen
Työympäristöasiantuntija
Teollisuusliitto ry


Kirjoitus on julkaistu alun perin Teollisuusliiton Tekijä-lehdessä 6/2019, tekijalehti.fi