Juha Teerimäki: Koronakevät 2020

Kirjoitan ensimmäistä tekstiäni Hyvää huomista -sivuille. Päällimmäinen mieleen tuleva aihe on kuitenkin vallitsevassa tilanteessa koronapandemia ja siihen liittyvät mitä moninaisimmat esille tulleet tilanteet työpaikoilla ja arkielämässä. Muun muassa matkustusrajoitukset, karateenit, koronavirusepäilyt aiheuttavat monenlaista ongelmaa ja tulkintaa, joihin ei olla onneksi ennen törmätty.

Yleisen epävarmuuden lisäksi useilla työpaikoilla on ikävä kyllä jouduttu turvautumaan myös lomautuksiin kysynnän hiipuessa kun taas toisissa yrityksissä pohditaan, miten tuotantoa pystyttäisiin nostamaan kysyntää vastaavasti.  Tilanteen johdosta myös työn tekeminen on saanut uusia muotoja. Asiantuntijatyötä tehdään tällä hetkellä pääasiassa etätyönä, kokoksia ja neuvotteluja käydään teamsilla tai skypellä etäyhteyksin. Arkipäivän tapaamiset tapahtuvat sähköpostin, puhelimen ja muiden etäyhteyksien kanssa. Työkavereidenkin kanssa asioidaan etänä. Saadaan totutella monella tavalla uuteen tilanteeseen ja moni saattaa kokea elinpiirin rajoittuneisuuta. Tämäkin tilanne tulee onneksi päättymään aikoinaan ja palataan niin sanotusti arkeen, mitä moni saattaa jo toivoakin. Vaikka tilanne on ollut monella tavalla haastava, niin ollaan opittu uusia toimintatapoja joista osa saattaa jäädä pysyviksikin.

Hankala tilanne on tuonut mukanaan myös yhdessä tekemisen meininkiä ja on muun muassa lähentänyt työmarkkinaosapuolia joiden keskusjärjestöjen suurella myötävaikutuksella toteutettiin pikavauhtia lakimuutoksia, joilla turvataan yritysten toimintaedellytyksiä. Haastavan työehtosopimusneuvottelukierroksen päätteeksi tämä yhteinen intressi tilanteen korjamiseksi toivottavasti tuo uuutta parempaa ilmapiiriä myös työmarkkinoille. Kaikilla aloilla työehtoospimsneuvottelut eivät tosin ole vielä ohi, vaan ovat vasta alkamassa. Toivottavasti näissä neuvotteluissa löydetään tilanteeseen sopivia ratkaisuja.Juha Teerimäki
Johtava lakimies

Kemianteollisuus