Kaamoksen taittuessa kevättä odotellen

Talvipäivänseisaus on vuoden lyhin päivä. Syksyn pitkät pimeät kaamospäivät alkavat olla takanapäin ja nyt olemme menossa jo kohti kevättä. Auringonvalon lisääntyessä mielikin kirkastuu.

Usein miten syksy tuntuu pitkältä valon vähyyden vuoksi, mutta myös kelien takia. Sateen vihmoessa tai rännän roiskuessa mieli ei ole yhtä valoisa, kuin pitkinä kesäiltoina. Etelässä pimeyttä lisää lumettomuus.

Kaamoksella on todettu olevan monenlaisia terveydellisiä vaikutuksia. Pimeinä aamuina elimistömme sisäinen kello jätättää normaalia enemmän. Yöunen katkonaisuus vaikuttaa työvireyteemme. Kaamosoireita voidaan vähentää säännöllisellä liikunnalla ja kirkasvalolampuilla. Säännöllinen ateriarytmi ja terveellinen ruokavalio auttavat myös oireisiin.

Jouluna monella on vapaapäiviä käytettävissään ja mahdollisuus rentoutua. Kemian aloilla tehtaat ovat ympäri vuorokauden toiminnassa. Moni on siis myös töissä joulunpyhinä. Toivon kaikille jäävän pienen hetken aikaa rauhoittua lähimmäisten seurasta. Se on joulussa tärkeintä.

Rauhallista Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!


Taru Reinikainen

sopimusalavastaava

Ammattiliitto Pro ry