Merja Mäkiniemi: Temperamenttini ja minä

15.10.2014


Annen kanssa työ sujuu kuin leikki, Kirstille pitää vääntää rautalangasta ja Karin lähellä on varottava sanojaan. Erilaiset temperamentit hiovat toisiaan työpaikalla. Temperamentti ei kerro, kuka olet vaan se kertoo, kuinka sinä toimit. Temperamentti on persoonamme osa, joka pysyy lähes samana varhaislapsuudesta saakka. Se tupsahtaa esiin, kun ajattelemme tai toimimme. Jopa 60 % joistakin temperamenttipiirteistä on voitu osoittaa periytyviksi. Perinnöllisyys selittää esim. sen, miksi ikääntyminen saattaa saada ihmisen olemukseltaan muistuttamaan vanhempiaan.

Saatamme itsekkäästi vaatia toista ajattelemaan, toimimaan ja tuntemaan samalla tavalla kuin itse. Hankalassa tilanteessa kaivaudumme poteroon oman mielipiteemme kanssa ja voimistamme omaa reaktiotapaamme. Introvertti kääntyy yhä enemmän sisäänpäin, kun taas ekstrovertti pimahtaa ja touhuaa entistä kuumeisemmin. Pian käykin sitten niin, että kumpikin pitää toistaan pelkästään mahdottomana ja viimein sietämättömänä. 

Työpaikalla emme pääse valikoimaan työkavereita. Vuorovaikutus tökkii varmasti, jos tarkkailemme maailmaa vain oman väristen lasiemme läpi. Työyhteisössä näkee nopeasti, mikä toista ärsyttää. Vaikeampaa on ehkä eläytyä siihen, mitä toinen arvostaa. Työkaverin temperamentin ymmärtäminen olisi kuitenkin asioiden sujumiselle suotuisaa ja sitä paitsi myös kasvattavaa aikuisuusharjoitusta. 

Tony Dunderfelt on nimennyt eri temperamentit värein: punainen ja keltainen, sininen ja vihreä. Kaksi ensimmäistä väriä edustavat ulospäin suuntautuneita, ekstroverttejä ja kaksi jälkimmäistä sisäänpäin suuntautuneita, introverttejä.  

Vihreälle tärkeää on avoimuus, rehellisyys, huumorintaju ja tasa-arvoisuus. Asiallinen ja aito lähestyminen saa hänet hymyilemään. Punainen kehrää, kun asiat sujuvat järjestelmällisesti ja kuten on sovittu. Hänelle sopii paremmin kuin hyvin oma-aloitteisuus ja uudet ajatukset.

Sininen taas arvostaa suunnitelmallisuutta, yhteistyökykyä ja asiallista keskustelutaitoa. Henkisyys on hänelle ominaista. Jos haluat saada keltaisen hehkumaan, on hyvä tietää, että hän elää ystävällisyydestä, avarakatseisuudesta ja spontaaniudesta. 

Moni meistä kokee olevansa pikemminkin kooste erilaisista väreistä jo yksilöllisten ominaisuuksiemme takia. Tiukoissa tilanteissa turvaudumme kuitenkin aina pääväriimme. 

Jos työkaveri ärsyttää sinua jatkuvasti, mieti tilanne toisin päin. Sinun temperamenttisi käy taatusti jonkun muun hermoille, mutta kuinka toivoisin itseäni kohdeltavan. Haluaisit varmaan tulla kuulluksi ja kunnioittavasti kohdelluksi.

Temperamenttiasi et voi muuttaa, mutta omaa käytöstäsi voit!

 

Merja Mäkiniemi
Luottamusmies
Ammattiliitto Pron hallituksen jäsen