Matti Koskinen: Toimisto taskussasi

23.2.2015

Matti Koskinen: Ammattiliitto Pro ry
Matti Koskinen: Ammattiliitto Pro ry

Teollisuuden toimihenkilöliitot kaikkialla maailmassa etsivät vastauksia työn ja vapaa-ajan kuilun katoamiseen ’Office in Your Pocket – Toimisto taskussasi’ –otsikon alla. Joustavuutta tahdotaan lisää, mutta samalla joustoja on rajoitettava. Yksilöä on suojeltava itseltään.

Kaksi kolmasosaa ranskalaisista toimihenkilöitä katsoi, ettei voi vetää selkeää linjaa työn ja vapaa-ajan väliin, eikä heillä ole enää aikaa tehdä laadukasta työtä. Uhka loppuun palamiselle on entistä suurempi.

Ruotsalainen 600 000 jäsenen Unionen ammattiliitto tutki ’Rajatonta työelämää’ vuonna 2013. Teknologinen kehittyminen antaa hyvät mahdollisuudet rajattomaan työelämään. Miten ihminen kehittyy ja pysyykö evoluutio mukana vauhdissa?

Unionenin mukaan seitsemänkymmentä prosenttia teki töitä iltaisin ja vapaa-ajallaan ainakin kerran viikossa, joka toinen paiski hämärätöitä joka päivä. Kolmannes kertoi, että työt vaikuttavat heidän vapaa-aikaansa, eivätkä he päässeet töistään irti. Yhdeksällä kymmenestä ei ollut minkäänlaisia sääntöjä siitä, miten heillä on pääsy työasioihin vapaa-ajallaan. Kuusikymmentäprosenttia saattoi työskennellä missä vain.  

Yleensä esimies ei suoraan vaatinut työntekoa. Yleisintä oli auttaa työkavereita ja toiseksi yleisintä asiakkaita. Työnantaja hyväksyi toimintatavan hiljaisesti. Työskentelyllä poissa toimistolta tai vapaa-ajalla tulisi kuitenkin olla aina selvät rajat. Jatkuva yhteys työhön on terveysriski. Mutta kuinka suojellaan ihmisiä itseltään?

Saksalaisen IG Metallin mukaan Volkswagenilla on sovittu sähköpostiserverin olevan kiinni öisin. BMW:llä on selkeät säännöt koska työntekijän odotetaan olevan tavoitettavissa ja koska ei. Siellä on myös sovittu, että kaikki työ toimiston ulkopuolella on työaikaa. Daimlerilla sähköposteja saatetaan tuhota loman aikana, kun lähettäjälle on mennyt tieto, että vastaanottaja on lomalla ja yhteydenottoa toivotaan johonkin toiseen henkilöön. Työsuojelussa on siis tehtävä radikaaleja ratkaisuja.

Toimisto taskussasi voi olla hengenvaarallinen.

 

Matti Koskinen
Kansainvälisten asioiden päällikkö
Ammattiliitto Pro