Petra Kannonkari: "Laske kymmeneen"– ja pari muuta arkipäivän ajatusta työhyvinvointiin

12.9.2011


Työhyvinvointi koostuu monen asian summasta. Hyvä johtaminen luo edellytykset työn tekemiselle ja toimivassa työyhteisössä on kiva tehdä töitä. Kaiken taustalla pyörii työpaikan sisäinen kommunikaatio ja kollegojen tapa kohdata toisensa arkipäivässä.

Mielestäni työhyvinvointia tehdään käytävillä. Siksi, että sillä miten kohtaamme työtoverimme ja yhteistyökumppanimme, on suuri vaikutus heidän hyvinvointiinsa. Vietämmehän kolmasosan päivästämme työpaikalla, tehden erilaisia asioita, erilaisten ihmisten kanssa. Erilaiset luonteet ja tavat reagoida asioihin mutkistavat työpaikan ihmissuhteita ja pahimmillaan vaikeuttavat työn alla olevien asioiden eteenpäin viemistä. Korrektilla käytöksellä ja muistamalla, että työpaikalla riitelevät asiat eivätkä ihmiset, olemme jo voiton puolella hyvinvoinnin edistämisessä.

Hyvinvointia työpaikoilla, niin kuin yksityiselämässäkin, edistää yksilön kunnioittaminen ja oikeus tulla kohdelluksi hyvin. Moni muistaa hetkiä, jolloin on kiukustunut kotona mitättömästä asiasta, ja saanut aikaan turhaa (mutta oikeutettua) vastakiukkua ja huutoa. Ja kun huutaminen on aloitettu, on peli menetetty, ainakin siltä erää. Ja menemällä mukaan kiukutteluun, jatkaa negatiivisen kommunikaation kierrettä eikä edistä hyvinvointia, ei oman itsenkään. Työpaikalle tällainen käytös ei kuulu. Joten seuraavan kerran kun kiukuttaa, laske kymmeneen. Rauhallisena asiat sujuvat paremmin ja positiivinen asenne leviää työpaikalla muillekin.

Omaa ja kollegojen hyvinvointia työpaikalla lisää myös aito välittäminen työkaverista. Joskus hymyn saamiseksi kollegan huulille riittää "hei, mitä sulle kuuluu?" tai "ihanan värinen paita sulla tänään!" tai "teit muuten hyvää työtä eilen". Hyvään kommunikointiin ei välttämättä tarvita koko työyhteisön tykypäiviä, leipää ja sirkushuveja, vaan hyvinvoiva työyhteisö ja yksilö saavutetaan kohtaamalla kollega kuten haluaisi itsensä kohdattavan, tilanteessa kuin tilanteessa.

 

Petra Kannonkari
Assistentti
Kemianteollisuus ry, Työmarkkinat
Hyvää huomenta - Hyvää huomista -hankkeen assistentti