Jorma Malinen: Pähkähullu Suomi?

23.9.2015


Spede Pertti Pasanen teki aikanaan elokuvan nimeltä Pähkähullu Suomi. Spedeä pidettiin siihen aikaan yksinkertaisen huumorin ohimenevänä tekijänä. Kun katsoo tämän päivän menoa ja meininkiä hän taisikin olla kaukonäköinen visionääri.

Miten on järjellä selitettävissä nuorisotyöttömyys, ikääntyneiden pitkäaikaistyöttömyys, samanaikainen työllisyysmäärärahojen loppuminen, koulutuksen ja osaamisen leikkaukset, kotimaisen ostovoiman leikkaaminen, yleissitovuuden purkaminen, kolmikannan muuttuminen vuoropuheluksi? Listaa voisi jatkaa puuduttavan pitkään. Valtamedia lietsoo päivittäin surkeutta ja murhetta ja edesauttaa toivottomuuden ja tappiomielialan leviämistä ihmisiin, joille painettu sana on ainoa oikea totuus. Eri mieltä olevat leimataan välittömästi vanhaan maailmaan juuttuneiksi ymmärtämättömiksi jarruttajiksi, jotka ovat omalla toiminnallaan johtaneet yhteiskunnan tuhoon ja rappioon. Jopa hyvien uutisten esilletuonti johtaa välittömästi hyvin arvovaltaisilta tahoilta annettuun tuomioon, ei tästäkään kuitenkaan mitään tule.

Ratkaisu kaikkeen vaikuttaa olevan hukassa. Eri osapuolilta kysyttäessä näkökannat ovat aivan päinvastaisia. Siinäpä erinomainen paikka ampua kaikki hyvätkin ehdotukset alas.

Mikä meitä nyt vaivaa? Olemmeko hyvien vuosien huumassa unohtaneet jotakin merkityksellistä. Onko ainoa oikea uskomus, että niskan päälle pääsevällä korporaatiolla vain ja ainoastaan on oikeat keinot ja ainoa oikea vastaus? Vai emmekö kykene, tai halua nähdä todellisuutta ympärillämme?

On kyseessä sitten digitalisaatio tai mikä muu tahansa, maailma ympärillämme ja ihmiset odotuksineen ovat muuttuneet samaan aikaan, kun kiistelemme kenellä on ainoa oikea mielipide. Meillä on paljon menestyviä toimialoja esimerkkeinä biotalous, teknologiateollisuus, metsäteollisuus ja pankkisektori. Kaikki yritykset kyseisillä aloilla eivät ole menestystarinoita, näin on ollut myös hyvinä aikoina. Hyvässä taloustilanteessa on lupa puhua menestyksestä, huonossa taloustilanteessa menestyksestä pitää vaieta, onhan vaatimattomuus ainainen hyveemme.

Väitän, suomalaiset tarvitsevat toivoa paremmasta jatkuvien uhkakuvien sijasta. Tarvitsemme johtajuutta joka nostaa itsetuntoamme, antaa uskoa osaamisen ja oppimisen voimaan. Tarvitsemme sijaa luovuudelle ja innovaatioille, tilaa hulluille ideoille, jotka kumpuavat ennakkoluulottomuudesta. Tarvitsemme johtajuutta, joka kannustaa epäonnistumaan aina välillä. Ainaiseen onnistumiseen pyrkiminen tappaa osan luovuudesta. Arvokas johtajuus kuuntelee ja kannustaa, etenkin epäonnistumisen hetkellä. Tarvitsemme myös hyvää palkitsemista hyvistä suorituksista. Tarvitsemme luottamusta, johtamista omalla esimerkillä. Tarvitsemme innostunutta ja tuottavaa henkilöstöä. Tuottavuushyppy ei synny enää mekaanisista koneista, se syntyy osaamisperusteisesta sitoutuneesta innovaatiosta.

On aika kannustaa ja hyväksyä, aika tukea ja luottaa itseemme. Sieltä kumpuaa se hyvä johtaminen, jota työelämä ja uuden ilmapiirin rakentaminen tarvitsevat. Maailma on käsissämme. Otammeko sen haltuumme, vai katsommeko toisiamme omista poteroista pystykorvatähtäimen kautta? Valinta on meidän.

Jorma Malinen
puheenjohtaja

Ammattiliitto Pro