Vesa Kärhä: Me muovataan hyvä huominen

27.10.2011


Sen on ihan länsimainen tiedemieskin hyväksynyt, että on olemassa ilmiö nimeltään Työn imu (englanniksi work engagement). 2000-luvun alussa on nimittäin tieteellisesti todettu joidenkin tekijöiden tuottavan ihmisille tilan, jossa työ vie mukanaan positiivisessa mielessä.

Motivaatiomittari värähtää työn imun iskiessä tappiinsa, aika unohtuu ja hankaluuksista mennään yli niin, että heilahtaa. Lyhytkestoista työeuforiaa kutsutaan nimellä "flow", virta. Vanhan vitsin mukaan silloin on syytä istua alas ja odottaa, että kohtaus menee ohi. Tavoittelemisen arvoisempi tila kenties onkin rauhallinen tasaisen kantava tarmokkuuden virta, jonka vietäväksi on mukava antautua. Tällöin puhutaan omistautumisesta ja uppoutumisesta työlle. Muoviteollisuudessa ilmiö on tunnettu varmaan alusta lähtien vaikkei sillä nimeä ole ollutkaan.

Huomattakoon tässä, että työn imulla ei ole mitään tekemistä ruiskuvalutuotteissa joskus esiintyvien pintavirheiden eli ns. imujen kanssa. Lopputuotteen imujen minimoinnin onnistuminen saattaa tosin virittää ruiskuvalajalle valtavan voittajafiiliksen ja työn imun. Vaikkei asiaa muovialalla ole erikseen tutkittukaan, on meillä paljon muitakin tekijöitä, jotka voivat tehdä duunista puhdasta nautintoa. Tässä ollaan hyvin konkreettisesti tekemisissä äärettömän mielenkiintoisen edistyksellisen materiaaliryhmän kanssa. Muoveista tehdään kaikkien tarvitsemia tuotteita: hyödyllisiä, hienoja ja toimivia. Muovialan ammattipiirit ja tuotantoympäristö ovat mielekkäissä inhimillisissä mittasuhteissa ja kokonaisuuksissa. Tämä on yrittäjyyttä, jossa idea muuttuu toimivaksi konkreettiseksi tuotteeksi ja tuo jopa elannon itselle ja läheisille onnistuessaan.

Muovi ja muovituote antavat työstäjälleen välittömän tulospalautteen eikä asiakaskaan koskaan kaukana ole.  Muovialan taitaja laittaa kurittomat polymeerit sekä lujitteet ruotuun ja valjastaa ne ihmiskunnan palvelukseen osaamisella, jota hyvin harvalla loppujen lopuksi tässä yhteiskunnassa on…. Nyt pitää jo jarrutella omaa flowta, että pääsee tämän blogin loppuun.  

Jokainen ihminen kokemuksineen on yksilö. Loputtoman monet sisä- ja ulkopuoliset, työ- ja vapaa-ajan tekijät muokkaavat meitä. Näin myös työn imuun pääsemisen helppous ja vaikeus vaihtelevat.  Työn imu on kuitenkin selvästi myös yhteisöllinen ominaisuus. Sitä ei voi ostaa tai myydä. Ja ihme kyllä, työn imu tarttuu toisiin. Pahaksi onneksi ryhmässä orastava imu on helpompi tukkia kuin saada vetämään. Yksikin loukkaava, nujertava, alistava lausuma herkimmässä projektin kehitysvaiheessa on omiaan hukkaamaan kaikilta juuri sen hetken, josta olisi voinut saada hyvän hengen päälle. Polymeerikemisti sanoisi, että initiaatiovaihe häiriytyi ja polymerointi lässähti pilalle.   Muovialalla voisi mielestäni saada vieläkin parempaa tasaista työn imua aikaiseksi vahvistamalla jatkuvasti oman porukan osaamista ja kokonaisuuden katsomista.

 

Vesa Kärhä
Toimitusjohtaja
Muoviteollisuus ry