Saija Koskensalmi: Mikä lisää sinun työhyvinvointiasi?

2.11.2011


Pysähdypä hetkeksi miettimään, mitkä asiat sinulle on tärkeitä työssäsi. Mitkä asiat innostavat ja antavat voimavaroja? Miksi jatkat siinä ja viihdytkin? Kirjoita lista myönteisistä, kannustavista asioista.

Millaisista ajatuksista ja mistä asioista listasi muodostuu? Haluatko kertoa asiat työkaverillesi? Entäpä esimiehellesi? Voisiko näitä asioita lisätä? Vahvistaa? Hyödyntää paremmin? Mitä asioista kollegallasi on listalla? Löytyykö yhteisiä?

Kuka voisi muokata ja kasvattaa näitä listattuja asioita? Sinä itse? Työryhmäsi? Miten vahva rooli lähiesimiehelläsi on näissä asioissa? Mikä on johdon vastuulla?

Työhyvinvointi on yhteinen asia, samalla myös jokaisen oma asia. Meille jokaiselle se on tärkeää.  

Esitin alussa kysymyksen, johon juuri sinä tiedät sen oikean vastauksen. Eikö niin? Yllättävää vain on, että näitä vastauksia ei aina muisteta työpaikan ja työn arjessa.

Parhaimmillaan työ edistää ihmisen hyvinvointia. Hyvässä kunnossa jaksaa ja elpyy rasituksista nopeammin. Työhyvinvointi näkyy yksilöiden ja työyhteisöjen toiminnan sujumisena ja osaamisena sekä myönteisinä kokemuksina. Tältä pohjalta työnteko on tehokasta ja tuloksellista.

Myönteisiä asioita työssä kannattaa tehdä näkyväksi, niistä on hyvä keskustella ja miettiä, miten niitä säilyttää ja parantaa. Voimavarat työssä kantavat läpi arjen ja myös muutosmyrskyjen kohdatessa. Erityisesti kuormittavissa tilanteissa niitä tarvitaan. Siispä palaa voimavaralistaasi säännöllisesti. Näin saat lisää voimavaroja!

 

Saija Koskensalmi
Johtava konsultti
Työterveyslaitos