Petri Pakkanen: Sitä saa mitä mittaa?

8.4.2016

Kuvaaja: Sami Kulju
Kuvaaja: Sami Kulju

Aivan niin yksinkertaista se ei tietenkään ole, kuin otsikko antaa ymmärtää. On kuitenkin ilmeistä, että työpaikan kehittäminen työympäristön, työtapojen, työturvallisuuden ja -hyvinvoinnin osalta tarvitsee tuekseen erilaisia apuvälineitä ja malleja. Kun seuraamme mainittuja asioita säännöllisesti, on meillä avaimet kehittää asioita työpaikalla eteenpäin. Pelkkä kehittämiskohteiden tunnistaminen ei kuitenkaan riitä. Pitää määritellä myös toimenpiteet ja seurata niiden vaikuttavuutta suhteessa lähtötilanteeseen. Jatkuva parantaminen on avain turvallisen ja tuottavan työpaikan rakentamiseen.

Työturvallisuuskeskuksen yhteydessä toimiva Kemianteollisuuden työalatoimikunta on julkaissut maksuttoman pdf-muotoisen Työhyvinvoinnin itsearviointityökalun työpaikoille. Itsearviointityökalu on selkeä kysymyssarja ennakoivan työhyvinvointitoiminnan itsearviointiin ja raportointiin sekä apuvälineeksi työterveys- ja hyvinvointiohjelmien kehittämistä varten. Se kannustaa jatkuvaan kehittämiseen ja antaa yhden yksinkertaisen välineen seurata toteutettujen toimenpiteiden vaikuttavuutta eri osa-alueilla.

Itsearviointityökalu perustuu mittarityökaluun, jonka on kehittänyt Iso-Britannian kemianteollisuuden järjestön (Chemical Industries Association, CIA) sisäinen Health Network -verkosto.

Kevät – aivan erinomainen aika aloittaa työpaikan kehittäminen!

 

Petri Pakkanen, asiantuntija
Työturvallisuuskeskus TTK
petri.pakkanen@ttk.fi , www.ttk.fi

Parempi työ | Työ sujuu, voidaan hyvin.