Anja Uljas: Tässä, heti, nyt ja kaikkialla kaiken aikaa

29.9.2016


Sähköpostiviesti lähetetty yli puolen yön – ja vastaus kilahtaa paluupostissa! Työpaikkahaastattelupuhelu tulee perjantai-iltana seitsemän jälkeen, ilman myöhäisen ajankohdan pahoittelua. Vuosiloma katkeaa yhteistyökumppanin järjestämän mielenkiintoisen seminaarin ja verkostoitumistapaamisen houkuttamana. Maailma, jossa saavutettavuus on muuttunut hyveeksi. Kuulostaako tutulta? Kaikki on niin helppoa – saavutettavissa tässä ja nyt. Työ valtaa meidät – aikamme, paikkamme, mielemme – ja haastaa voimavaramme. Myös muu elämämme valtaa joskus työmaisemamme. Todellisuudessa työ haastaa muun elämämme useammin kuin muu elämämme työn. Vastaavasti muu elämä tuo voimavaroja työhömme useammin kuin työ muuhun elämäämme.

 Tarvitsemme nano-rajoja

Aikataulut, mielekkyys, kehittyminen, haasteet!

Työn sitovuutta voidaan tarkastella ainakin kolmella eri tavalla: kuinka suurella intensiteetillä sitä teemme, kuinka pitkään yhtäjaksoisesti sitä teemme tai kuinka pitkälle aikajänteelle se jakautuu. Oleellista on tunnistaa oman työnteontapamme sitovuus ja kuormittavuus. Ja kuunnella tutkijoita, kun he sanovat, että tarvitsemme myös työstä irrottautumista, tietotyöstäkin.

Ulla Kinnunen puhui Professoriliiton Työelämän tulevaisuus – seminaarissa vakuuttavasti siitä, kuinka tarvitsemme tietoista henkistä, fyysistä ja ajallista irrottautumista työstä palautuaksemme.

Tarvitsemme tekemistä, jossa ajatukset irtoavat työstä. Tarvitsemme paikkoja, johon työ ei tule; kotonakin on hyvä rajoittaa työn tekeminen yhteen paikkaan.

Vuodessa, kuukaudessa, viikossa, vuorokaudessakin tarvitsemme aikoja, jotka ovat suojattuja työltä. Nano-rajoja itsellemme.

Itsensä johtamisen ytimessä on itsensä kunnioittaminen, arvostaminen, rakastaminenkin.

Esimerkillä johtamisen viesteihin pitää kuulua myös se, että osaamme ajanhallintamme, huolehdimme uusiutumisestamme sekä välitämme itsestämme. Jos johtamisen yhtenä tehtävänä on onnistumisen organisointi, niin itsensä johtamisen ytimessä on mahdollistaa oma onnistumisensa, loistamisensa.

Muutamia oikein hyviä ajatuksia tähän teemaan liittyen löytää jo kymmenisen vuotta vanhasta teoksesta Luovuuden lumous, kirjoittajina Jussi T. Koski ja Tommy Taberman.

 

Anja Uljas

Kehitysjohtaja
Suomen Ekonomit