Mirja Suhonen: Kesätyöntekijä – mun työkaveri

13.6.2017


Lukuisa joukko nuoria on onneksi tänä kesänä saanut ensimmäisen työpestinsä – kesätyöpaikan. Odotukset voivat olla kovat niin työnantajalla kuin kesäduunarillakin. Nuoret eivät välttämättä vielä paljoa osaa, mutta valtaosa varmasti yrittää parhaansa. Työnantajat odottavat oma-aloitteisuutta, toimeen tarttumista, ahkeruutta, halua oppia, avuliaisuutta. Nuoret haluavat työkokemusta, odottavat että työ on mielenkiintoista, työssä viihdytään ja että jää aikaa myös lomaan. Tällaisia viestejä Taloudellinen tiedotustoimisto TAT:in sivuilta voi lukea nuorten kesätyökampanjasta.

Oma kuopukseni oli aikoinaan työmarkkinajärjestöjen Tutustu työelämään ja tienaa - kampanjan innoittamana kesätöissä kahtena kesänä paikallisessa kirjapainossa. Hän viihtyi työssään, olisi tehnyt vaikka koko kesän töitä mutta pätkäkokemuskin oli hyvä. Toisen kaksiviikkoisen jälkeen tosin piti erikseen pyytää työtodistusta – ensimmäisen työrupeaman jälkeen todistus annettiin kouraan automaattisesti. Tulipa opittua yksi tärkeä pelisääntö – pitää osata selvittää asia itse ja ettei laki pakota työnantajaa automaattisesti kirjoittamaan työtodistusta. Sitä tosin suosittelen lämpimästi - antaa hyvän kuvan työpaikasta ja joka tapauksessa nuori tarvitsee työtodistuksiaan seuraavia paikkoja hakiessaan.

Työssäni ennen työmarkkinajärjestön leipiin siirtymistä perehdytin vuosien saatossa kymmeniä työntekijöitä. Työporukassa meillä oli tapana todeta jostain kesäduunarista, että hanskat tippuisivat jos ne olisivat kädessä. Jokainen ei osannut ilman eri kehotusta tarttua toimeen, ei edes kysäistä. Yksi huipputyyppi jäi mieleeni. Lukioikäinen, innostunut, kyseli, teki kaikkea mitä pyydettiin, tylsiäkin hommia. Sain tilaisuuden kysyä hänen isältään, mikä on kotikasvatuksen salaisuus. Isä vastasi: meillä kotona lapset on aina patistettu kotitöihin. Jokainen osallistuu. Bongasin kyseisen henkilön tiedot nyt Helsingin Yliopiston sivuilta, vaikuttava CV ja monipuolinen kokemus. Toimelias ja menestyksekäs ote näkyi jo kesäduuniaikana. ja taustalla koti, missä kaikkea ei tehty valmiiksi.

Nykyisellä työpaikallani on kaksi kesätyöntekijää. Heidän terveisensä työkavereille ja työyhteisölle on: ”hyvä, että meitä pidetään yhdenvertaisena, suhtaudutaan positiivisesti, meille jutellaan kuten muillekin”.  Heidän mielestään kesätyö on hyvä kokemus. Jos kohdeltaisiin huonosti, saattaisi jäädä ikävä asenne töihin, joita tekee. Ovat siis osa yhteisöämme kuten muutkin.

Pidetään huolta nuorista työkavereistamme, kannustetaan, autetaan. Mutta myös vaaditaan oman osuuden tekemistä: näin annamme oikean kuvan työelämästä.

Mirja Suhonen
työehtosihteeri

TEAM Teollisuusalojen ammattilitto ry