Tanja Luukkanen: Tulevaisuuden lääkärin resepti: Mene metsään!

12.10.2017


Syksy on saapunut ja luonto alkaa valmistautua talven lepoon. Mennyt kesä ei ollut tällä kertaa ns. intiaanikesä, mutta oli niitä aurinkoisia ja lämpimiäkin päiviä, joista saimme nauttia. Alkanut syksy luo toisenlaiset elementit, joista kannattaa ottaa kaikki ilo irti. Kuulaat, aurinkoiset syyspäivät, monenkirjavat ruskan värjäämät puut ja vahvat syksyn tuoksut kutsuvat ulkoilemaan ja rentoutumaan. Opiskelen terveystieteitä Itä-Suomen yliopistossa, pääaineenani on ergonomia ja työhyvinvointi. Eräällä terveyden edistämisen kurssilla pääsin tutustumaan luonnon merkityksestä terveyteemme ja hyvinvointiimme ja innostuin aiheesta kovasti. Tutkittua tietoa aiheesta löytyy paljonkin ja niitä lukiessani tuli sellainen olo, että tulokset vahvistivat omaa kokemukseen perustuvaa käsitystäni luonnon hyvää tekevästä voimasta, mutta tuli siinä paljon uuttakin tietoa.

Tutkimusten mukaan luonto parantaa mielialaamme, lievittää psyykkistä jännittyneisyyttä ja väsymystä. Sillä on myönteisiä vaikutuksia tarkkavaisuuteen, rentoutumiseen, ajatusten selkiytymiseen, subjektiiviseen elinvoimaisuuteen ja itseluottamukseen. Tämän voin allekirjoittaa itsekin heti kättelyssä. Mutta luonto vaikuttaa meihin myös fyysisesti. Japanilaiset ovat tehneet paljon tutkimuksia luonnon merkityksestä terveyteen ja erään tällaisen tutkimuksen mukaan jo pelkästään luontomaiseman katsominen ikkunasta 10 minuutin ajan laski tutkimushenkilöiden verenpainetta, kun taas ikkunattomassa huoneessa verenpaine nousi. Stressistä palautumisessa luonto on osoittautunut oivaksi apukeinoksi. Tutkimushenkilöt katsoivat 10 minuuttia luontoaiheista videota, jolloin he palautuivat stressistä 4-7 minuutissa, mikä näkyi mm. verenpaineen, pulssin ja lihasjännityksen laskuna. Samanlaista reaktiota ei syntynyt heillä jotka katsoivat videota kaupunkiympäristöstä. USA:laisessa tutkimuksessa leikkauspotilaat, joiden ikkunasta näkyi puita tarvitsivat vähemmän kipulääkettä ja kotiutuivat nopeammin, kuin he joiden ikkunasta näkyi tiiliseinä.

Useiden tutkimusten mukaan luontokontakti työpäivän aikana vähentää stressiä ja yleisiä sairausoireita. Toimistotyöntekijät, joiden ikkunasta näkyi luontoympäristö raportoivat enemmän työtyytyväisyyttä, innostumista tehtävistä ja vähäisempää turhautumista.

Aika huikeaa, eikö vain! Ja nämä olivat vain muutamia poimintoja tutkimuksista.

Monilla työpaikolla osataankin jo hyödyntää luonnon keinoja työntekijöiden ja asiakkaiden tyytyväisyyden lisäämiseksi esimerkiksi järjestämällä työpisteisiin ja toimitiloihin luontoaiheisia kuvia, musiikkia, kasveja ja muita luonnon elementtejä. Eräässä helsinkiläisessä apteekissa on koko seinän levyinen kuva merestä. Sen katseleminen rauhoittaa kummasti vuoroaan odotellessa ja tekee tilanteesta jotenkin miellyttävämmän.

Hyödynnetään siis luonnon hyvää tekeviä vaikutuksia, niin töissä kuin vapaa-ajallakin, oli sitten kesä tai talvi.

Voimaannuttavaa syksyä kaikille!

 

Tanja Luukkanen
työympäristö- ja tasa-arvoasiantuntija

Ammattiliitto Pro