Riitta Juvonen: Lomatunnelmista eväitä arkeen

1.8.2012


Loman ja työn taitekohta tarjoaa mainion mahdollisuuden tarkastella elämää uusin silmin. Olisiko lomalla koetusta vapaudesta poimittavissa jotakin työnteon arkeen? Voisinko aloittaa jonkin uuden toimintatavan, joka auttaisi voimaan paremmin työkiireiden painaessa päälle?

Kesän hengähdystauko alkaa olla takanapäin. Odotettu hellekesä ei tullut, mutta toivottavasti mahdollisimman monelle tarjoutui mahdollisuus lepoon ja maiseman vaihtoon. 

Vaikka kuinka pitäisi työstään, ensimmäinen lomanjälkeinen päivä tuntuu haastavalta, ellei suorastaan vastenmieliseltä. Lehdissä neuvotaan ottamaan ensimmäiset työpäivät rauhallisesti totutellen. Oravanpyörään hyppäämistä kannattaa viivyttää.

Mutta hitaankin alun jälkeen arjen kiire saa meistä otteen. Loman ja työnteon taitekohta tarjoaa hyvän mahdollisuuden tutkistella omia rutiineja ja totuttuja tapoja niin työpaikalla kuin vapaa-ajalla.

Omaan kesälukemistooni sattui Charles Duhiggin kirja "The Power of Habits", jossa kuvataan tapojen muodostumista ja merkitystä. Totutut tavat hallitsevat hämmästyttävän suurta osaa arjessamme. Tavat tekevät elämästämme helpompaa ja ennustettavampaa, mutta myös kahlitsevat meitä.

Duhigg kannustaa pohtimaan, mitä tapoja kannattaa ylläpitää ja mistä olisi syytä päästä eroon. Tapojen muuttaminen edellyttää niiden taustalla olevien syiden ja tapojen tarjoamien palkkioiden tunnistamista. Loman jälkeen, levänneenä, on helpompi aistia, mikä arjen rutiineissa tuottaa iloa, mitä tapoja kannattaa jatkaa ja mitkä tavat puolestaan kuormittavat ja vievät voimia.  

Duhiggin mukaan totutut tavat rytmittävät myös organisaatioiden toimintaa. Samalla kun pohdimme henkilökohtaisten tapojemme remonttia, on paikallaan nostaa organisaation tavat yhteiseen keskusteluun. Mietitään siis, mitä tapoja työyhteisössä pitää muuttaa ja mistä kannattaa pitää kiinni, jotta koko työyhteisön hyvinvointi paranee.

Riitta Juvonen
Johtaja
Kemianteollisuus ry