Nuppu Rouhiainen: Puhutaan ja kuunnellaan – olisiko kielikylpy paikallaan?

30.1.2013


Olen jo pidemmän aikaa, oikeastaan koko neljännes vuosisadan mittaisen työurani aina välillä muistanut herätä ihmettelemään puhumista, kuuntelua ja ymmärtämistä. Moni meistä tunnistaa tilanteen kun on työporukan kanssa pidetty palaveria tai istuttu johtoryhmän kokouksessa, on sovittu jotakin ja sitten jälkikäteen paljastuukin että ”tuntuu sovitun” hyvin erilaisia asioita riippuen keneltä asiasta kysyy.

Hyvä konkreettinen esimerkki tästä eräässä tutkimushankkeessa, jossa oli mukana joukko matkailualan pienyrityksiä, ammattikorkeakoulun opettajia ja oppilaita sekä tutkijoita. Erilaisista työpalavereista pidettiin pöytäkirjaa ja lisäksi ne videoitiin. Tämä ”kaksoiskirjaus” paljasti sen, että pöytäkirjaan tuli merkityksi vain osa työpalaverin puheesta ja yleisesti kävi niin että ne jotka esittivät ”päälinjasta” erottuvia näkökantoja heidän puheensa ei kirjautunut muistioon.

Tyypillisesti yhteisissä tilanteissa muistamme ne puheenvuorot, jotka edustivat omaa ajatteluamme ja unohdamme muut. Ja vielä tyypillisemmin tällaisissa tilanteissa usein käy niin, että tuskin maltamme kuunnella toisten puheenvuoroja, kun jo innolla odotamme että pääsemme esittämään oman näkökantamme ja ratkaisumme.

Jokainen meistä kuitenkin haluaa oman yrityksen menestyvän ja kasvattavan kilpailukykyään jo siitäkin syystä että oma tulevaisuutemme näyttää  näin turvatummalta.  Jotta yritykset ja työpaikat säilyvät tarvitaan erilaisten näkemysten ja osaamisten yhdistämistä uusien tuotteiden ja palveluiden muokkaamisessa. Tarvitaan ideointia ja ketteriä kokeiluita uusien mahdollisuuksien löytämiseksi. 

Tämä ei onnistu jos meillä ei yrityksessä ole yhteistä kieltä ja ymmärrystä (”common language”). Pitäisikö meidän järjestää työpaikoilla ”kielikylpyjä”, jossa testattaisiin yhteistä ymmärrystä?  Antti Blåfield ehdottaa HeSa 25.11.2012 kolumnissaan,  että olisi aika taas etsiä yhteistä nimittäjää. Hän toteaa että ”kesken vauhdin olisi aika hakea uusi suunta. Aloittaa katsomalla, kuka vieressä taas seisoikaan, ja ojentamalla käden.”

Nuppu Rouhiainen

Liideri – Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työniloa ohjelman päällikkö, Tekes